גידולי כליה

גידולי כליה

גידול בכליה הוא גוש (או מסה) שהתפתח בכליה באופן לא תקין ועשוי להיות שפיר (לא סרטני) או ממאיר (סרטני). אחד מכל ארבע גידולי כליה הוא שפיר, כשלרוב הקטנים יותר הם השפירים והגדולים יותר הם הסרטניים. גידולים מסוימים עשויים לגדול לאט, בעוד שחלקם יכולים לגדול מהר יותר ולהיות אגרסיביים יותר. חלק ניכר מגידולי הכליות הם גידולים קטנים ומקומיים שלא שולחים גרורות מחוץ לכליות. עם זאת, גם גידולים אגרסיביים עשויים להתפתח והם עשויים לגדול ולהתפשט במהירות רבה.

מה הן הכליות ומה תפקידן?

הכליות הן זוג איברים הממוקמים מאחורי חלל הבטן השייכים למערכת ההפרשה של הגוף. לכליות תפקידים רבים ביניהם סינון רעלים מהדם שלנו, איזון רמות הנוזלים בדם, שמירה על רמות של מלחים שונים בדם וייצור הורמונים.

אילו סוגים של גידולים בכליה יש?

הגידולים העיקריים בכליות כוללים בין השאר:

  •  קרצינומה של תאי כליה (RCC) – סוג גידול הכליה הממאיר הנפוץ ביותר. הגידול מתפתח בחלק התפקודי של הכליה בו מתרחש הסינון של הדם. סוג גידול זה נפוץ מעט יותר בקרב גברים ונפוץ יותר בגיל מבוגר.
  •  גידולי המערכת המאספת (TCC) סוג גידול זה מהווה 5% מכלל גידולי הכליה . הגידול מתפתח מהתאים המצפים את הצנרת התוך כליתית . ההתבטאות השכיחה היא דם בשתן
  •  גידולי כליה שפירים – ישנם מגוון גידולי כליה שפירים, שחלקם יכולים לגדול עם הזמן, אך הם אינם סרטניים וכמעט תמיד אינם מתפשטים לאיברים אחרים.
  • גידול על שם וילמס (Wilms' tumor) – גידול המפתח כמעט תמיד בילדים בלבד.

מה גורם לגידול בכליות?

אין סיבה ידועה להתפתחות גידול בכליות. עם זאת, ישנם מספר גורמים שיכולים להעלות את הסיכון להתפתחות גידולי כליות כגון:

  • עישון
  • השמנת יתר, תזונה לקויה
  •  לחץ דם גבוה
  •  טיפול בדיאליזה
  •  חשיפה משמעותית לכימיקלים כמו כלור
  •  תורשה, המהווה גורם לכ-4-6% ממקרי סרטן הכליות

מהם התסמינים של גידול בכליות?

לרוב, בשלב מוקדם של הגידול אין תסמינים משמעותיים. חלק גדול מהגידולים מתגלים באקראי במסגרת בדיקות דימות שבוצעו מסיבה אחרת . תסמינים שיכולים להופיע, בעיקר בגידול ממאיר, כוללים בין היתר:

  •  דם בשתן
  •  ירידה במשקל שלא נגרמת על ידי דיאטה
  •  אובדן תיאבון
  •  אנמיה (ספירת תאי דם אדומים נמוכה)

כיצד מאבחנים גידול בכליות?

למעלה ממחצית מהגידולים בכליות מאובחנים במקרה. לעיתים קרובות הם מתגלים במהלך בדיקה שגרתית או עקב בעיה רפואית אחרת, ואין בדיקות מעבדה שגרתיות ספציפיות לאיתור גידולים בכליות. האבחון של גידול בכליה מתבסס על בדיקה גופנית והיסטוריה, בדיקות דם, בדיקת שתן, ואמצעי דימות שונים כמו בדיקת אולטרסאונד, CT ו-MRI. לבסוף, לאחר אבחון גידול בכליה, על מנת לברר מאיזה סוג הגידול, ניתן לבצע ביופסיית כליה.

כיצד מטפלים בגידול בכליות?

המטרות העיקריות בטיפול בגידול בכליות הן הרס הגידול, לצד שמירה מקסימלית על תפקוד הכליות. שמירה על תפקוד הכליות חשובה במיוחד לחולים עם כליה אחת בלבד או מחלת כליות אחרת כגון אבנים בכליות.
עבור חלק מהמטופלים, לא יהיה צורך בניתוח כלל ועבור אחרים, ניתוח עשוי להיות הבחירה הטובה ביותר. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה כדאי לעבור ביופסיה של הגידול כדי ללמוד עוד על האגרסיביות הפוטנציאלית שלו.
ארבעת אפשרויות הטיפול העיקריות בגידולים מסוג RCC כוללות בין השאר:

  • מעקב פעיל
  •  אבלציה
  •  כריתה חלקית של הכליה
  • כריתה מלאה של הכליה

מה זה מעקב פעיל?

מעקב פעיל מבוצע לרוב בגידולי כליה קטנים והוא מבוצע על ידי בדיקות שונות ובדיקות הדמיה. המטרה במעקב פעיל היא לעקוב אחר התקדמות הגידול, ומנגד לא לפעול באגרסיביות מדי עבור גידול שעשוי לא להיות מסוכן למטופל. תדירות המעקב תלויה בגודל ובדרגת הגידול, בגיל ובמצב הרפואי.

מהי אבלציה?

אם הגידול קטן יחסית, ניתן לעיתים לשקול טיפול באבלציה, הרס הגידול על ידי חום או קור קיצוניים. לעיתים, יש לבצע ביופסיה טרם האבלציה על מנת לקבוע אם אכן מדובר בסרטן. לעיתים ניתן לבצע את האבלציה גם באורטרוסקופיה.

קריואבלציה (אבלציה קרה) היא אבלציה הכוללת שימוש בגזים קרים מאוד המועברים דרך צינורית כדי להשמיד את תאי הגידול.

אבלציה הכוללת שימוש בגלי קול (אבלציה חמה) היא אבלציה הכוללת שימוש בצינור דק דמוי מחט המוחדר דרך העור אל עבר הגידול. זרם חשמלי מועבר דרך קצה הצינור כדי לחמם את הגידול ולהרוס את התאים.

מה היא כריתת כליה חלקית?

כריתת כליה חלקית פירושה שהרופא מסיר את הגידול ואת החלק החולה של הכליה, אך מותיר את החלק הבריא של הכליה. ניתוח זה מבוצע לרוב בשלבים מוקדמים יותר של הגידול. כריתת כליה חלקית יכולה להיעשות גם לגידולים גדולים יותר אם הגידול נראה מוגבל ומתאים לגישה כירורגית זו.

מה היא כריתת כליה מלאה (רדיקלית)?

במהלך כריתת כליה רדיקלית, כל הכליה מוסרת. ניתוח זה נעשה אם הגידול בכליות מראה סימנים של התמרה סרטנית, או שהוא גדול מאוד או אגרסיבי. לאחר הניתוח, הגוף יכול לתפקד היטב גם עם כליה טובה אחת, גם אם השנייה מוסרת.

שני הניתוחים יכולים להיעשות בגישה לפרוסקופית, אך לעיתים יש צורך לעשות ניתוח פתוח בגישה מסורתית, בהתאם לגודל ומאפייני הגידול. במהלך ניתוח לפרוסקופי, המנתח עושה חור קטן בבטן ומשחיל צינור דק ומואר למקום כדי להסתכל על הכליה, ולאחר מכן מסיר את הגידול/הכליה.

אפשרויות הטיפול בגידול מסוג TCC כוללות
כריתת כליה ושופכן (נפרואורטרוקטומי)
טיפול אנדוסקופי משמר כליה במצבים המאפשרים גישה זו.

מהי כריתת כליה ושופכן (נפרואורטרקטומי)?

בניתוח זה יש צורך בכריתה לא רק של הכליה אלא גם של השופכן ואזור החיבור לשלפוחית. הניתוח מבוצע כיום בגישה לפרוסקופית משולבת בחתך קטן. כיום מקובל גם להרחיק בלוטות לימפה באזור הכליה בזמן הניתוח.

מה משמעות טיפול אנדוסקופי ?

גידול TCC של הצנרת הכליתית צומחים מהרירית המצפה הדופן של הצנרת הכליתית . במידה ומדובר בגידולים קטנים יחסית (מתחת ל-2 סמ ) ניתן לעיתים לכרות ולצרוב הגידול בשיטות אנדוסקופיות. בגישות זעיר פולשניות אלו נכנסים בד"כ דרך השופכה לשלפוחית ואז נכנסים לכליה דרך השופכן ובאמצעות לייזר ואמצעים נסופים כרותים וצורבים הגידול. הפעולה מכונה אורטרוסקופיה . במקרים מסוימים ניתן להיכנס לכליה גם בגישה מלעורית
מטופלים המתאימים ובוחרים בגישה זו יזקקו למעקב קפדני לאחר מכן כולל אורטרוסקופיות בהרדמה על מנת לוודא שאין חזרה של הגידול.

סרטן כליה. פרופ' דוד ליפשיץ
סרטן כליה. פרופ' דוד ליפשיץ
Author picture

כותב התוכן :פרופ' דוד ליפשיץ, מנהל היחידה לאורולוגיה זעיר-פולשנית, מרכז רפואי רבין, מרפאת אורומדיק. תל אביב

ובאותו עניין...