דם בשתן

דם בשתן (המטוריה)

מספר מצבים ומחלות שונות יכולים לגרום לדם בשתן (המכונה גם "המטוריה"). אלה כוללים זיהומים, מחלות כליה, אבנים בדרכי השתן, סרטן ומחלות דם נדירות. הדם עשוי להיות גלוי לעין, או בכמויות כה קטנות עד שלא ניתן לראות אותו בעין בלתי מזוינת.
כל כמות של דם בשתן יכולה להיות סימן לבעיה בריאותית חמורה, גם אם זה קרה רק פעם אחת. התעלמות יכולה להוביל להחמרה של מחלות חמורות כמו סרטן ומחלות כליה, לכן במידה ומופיע דם בשתן יש לפנות לרופא בהקדם האפשרי. הרופא יכול לנתח את השתן באמצעות בדיקות מעבדה שונות ולהזמין בדיקות הדמיה כדי לקבוע את הגורם ולבנות תוכנית טיפולית.

אילו סוגי דם בשתן יש?

ישנם שני מצבים עיקריים: דם בשתן שנראה לעין, ודם בשתן שלא נראה בעין. במידה ויש מספיק דם בשתן, השתן יראה ורוד או אדום, או שיראו בו כתמים של דם – וזה יקרא "דם בשתן שנראה לעין" (או בלועזית – "המטוריה מאקרוסקופית"). לעיתים, יש דם בשתן, אך לא ניתן לראות את הדם כי כמותו קטנה מאוד. רק בדיקת מעבדה שמזהה דם או הסתכלות על דגימת שתן תחת מיקרוסקופ יכולה לאמת ולאבחן מצב זה (המכונה בלועזית – "המטוריה מיקרוסקופית").

מהם הגורמים?

ישנן סיבות אפשריות רבות להימצאות דם בשתן. במקרים מסוימים, הדם עשוי להיות ממקור אחר. דם יכול להיראות בשתן כאשר בפועל מקורו מהנרתיק אצל נשים בזמן הוסת, דם שהגיע ממערכת העיכול, או דם שמופיע לאחר שפיכה אצל גברים. אם זהו באמת מצב של דם בשתן, ישנם מספר גורמים פוטנציאליים לכך.

זיהום 

זיהום הוא אחד הגורמים הנפוצים ביותר לדם בשתן. הזיהום יכול להיות בדרכי השתן, בשלפוחית השתן או בכליות. זיהום מתרחש כאשר חיידקים נעים במעלה השופכה, הצינור המוביל שתן אל מחוץ לגוף משלפוחית השתן. הזיהום יכול להתקדם אל שלפוחית השתן ואפילו לתוך הכליות. מצב זה לעתים קרובות גורם לכאב, צריבה במתן שתן וצורך להשתין לעתים קרובות. זיהום יכול לגרום לדם בשתן שנראה לעין או לדם בשתן שאינו נראה בעין.

אבנים בדרכי השתן 

סיבה נפוצה נוספת שיכולה להיות להמצאות לדם בשתן היא נוכחות של אבנים בשלפוחית השתן או אבנים בכליות. מדובר בגבישים שנוצרים מהמינרלים בשתן, והם יכולים להתפתח בתוך הכליות או בשלפוחית השתן. אבנים עלולות לגרום לחסימה, שעלולה לגרום לכאבים עזים. בנוסף , בזמן מעבר האבן בדרכי השתן גירוי של הרירית המצפה את הצנרת הכליתית יכול לגרום להופעת דם בשתן

ערמונית מוגדלת 

אצל גברים בגיל העמידה ומעלה, סיבה שכיחה למדי לדם בשתן היא ערמונית מוגדלת. בלוטה זו נמצאת ממש מתחת לשלפוחית השתן ובסמוך לשופכה. כאשר הערמונית גדלה, כפי שקורה לעתים קרובות אצל גברים בגיל העמידה, היא לוחצת על השופכה. זה גורם לבעיות במתן שתן ועלול למנוע משלפוחית השתן להתרוקן לחלוטין. זה יכול לגרום לדלקת בדרכי השתן עם דם בשתן.

מחלת כליות – בעיות נפרולוגיות

סיבה פחות שכיחה לראות דם בשתן היא מחלת כליות. כליה חולה או מודלקת עלולה יכולה להיות סיבה לדם בשתן. מחלה זו יכולה לקרות מעצמה או כחלק ממחלה אחרת, כגון סוכרת.
אצל ילדים בגילאי 6 עד 10 שנים, הפרעת הכליות לאחר זיהום בחיידק בשם סטרפטוקוק עלולה לגרום לדם בשתן. הפרעה זו יכולה להתפתח שבוע עד שבועיים לאחר זיהום לא מטופל בסטרפטוקוקוס. ישנם מחלות נוספות המערבות את רקמת הכליה והיכולות לגרום לדם בשתן לדוגמא Iga Nephropathy.

סרטן 

סרטן שלפוחית השתן, הכליות או הערמונית עלול לגרום לדם בשתן. זהו סימפטום המתרחש לעתים קרובות במקרים של סרטן מתקדם. ייתכן ולא יהיו סימנים מוקדמים יותר לכך שיש בעיה.

תרופות 

אנשים המטופלים במדללי דם נוטים יותר לסבול מאירועים של דם בשתן. גם במצבים אלו נדרש בירור

כיצד מאבחנים את הסיבה לדם בשתן?

כשתפנו לרופא בגלל דם בשתן, הוא עשוי לשאול לגבי כמות הדם ומתי אתם רואים דם במהלך מתן השתן. בנוסף, הוא ישאל באיזו תדירות אתם נותנים שתן, האם אתם חווים כאב כלשהו, האם אתם רואים קרישי דם בשתן ואיזה תרופות אתם לוקחים. לאחר מכן, הרופא יבצע בדיקה גופנית ויאסוף דגימת שתן לבדיקה. ניתוח של דגימת השתן יכול לאשר נוכחות של דם ולזהות חיידקים במידה וזיהום הוא הגורם לדם בשתן.

כאשר מדובר בדם גלוי ובמקרים של דם סמוי שחוזר על עצמו נדרש בירור אורולוגי הכולל בדיקות הדמיה כגון CT, המשתמשת בקרינת רנטגן על מנת ליצור תמונה מקיפה של הגוף. בדיקה אפשרית נוספת שהרופא עשוי לבקש היא בדיקת ציסטוסקופיה, במהלכה משתמש הרופא בצינור קטן כדי לשלוח מצלמה במעלה השופכה לתוך שלפוחית השתן. בעזרת המצלמה, הרופא יכול לבחון את פנים שלפוחית השתן והשופכה כדי לקבוע את הסיבה לדם בשתן.

Author picture

כותב התוכן :פרופ' דוד ליפשיץ, מנהל היחידה לאורולוגיה זעיר-פולשנית, מרכז רפואי רבין, מרפאת אורומדיק. תל אביב

דם בשתן. המטוריה. פרופ' דוד ליפשיץ
דם בשתן. המטוריה. פרופ' דוד ליפשיץ