הסבר על כאבים בכליות
כאבי כליות מופיעים לעיתים קרובות ככאבים עמומים או כתחושת אי נוחות בבטן העליונה, במותניים או בגב. יש סיבות רבות לכאבים בכליות- השכיחה שבהם היא אבנים בכליות אך תיתכן חסימה על רקע הצרות או זיהום. עם זאת, כאב באזורים אלו לא מבטא בהכרח בעיה בכליות: קל לבלבל בינו לבין כאבים מאיברים סמוכים, ולכן חשוב לקבוע מהיכן בדיוק הוא נובע.
היכן בדיוק נמצאות הכליות?
הכליות הן זוג איברים, בגודל אגרוף ובצורת שעועית, הממוקמות בחלק האחורי של אמצע הגב. הן נמצאות בחלק התחתון של כלוב הצלעות, מימין ומשמאל לעמוד השדרה. תפקידן העיקרי של הכליות הוא לסנן פסולת מהדם, ולייצר שתן דרכו הפסולת תתפנה. כך הן שומרות על מאזן תקין של נוזלים ומלחים בגוף. נוסף על כך, הכליות מייצרות הורמונים שעוזרים לניהול לחץ הדם, שומרים על חוזק העצמות ומייצרים תאי דם אדומים. מכיוון שהכליות קרובות לעמוד השדרה ולגב, חשוב להבדיל בין כאבי כליות לבין כאבים מאיברים אלו.
כיצד נבחין בין כאבי כליות לבין כאבי גב?
כאבי גב משפיעים בדרך כלל על אמצע הגב, ובמקרים רבים על הגב התחתון. פגיעות באזור עמוד השדרה עלולות לגרום לכאבי הגב להקרין במורד הרגליים. לעיתים קרובות כאב הנובע מהגב יהיה בעל אופי דוקר יותר, ויחמיר בפעולות מסויימות, כגון כיפוף או הרמת משקל כבד.
לשם השוואה, כאבי כליות ממוקמים בדרך כלל באזור גבוה יותר בגב, ולעיתים קרובות הם גורמים לתחושת כאב "עמוק" יותר. לרוב, הכאבים מורגשים מתחת לצלעות, מימין או משמאל לעמוד השדרה, אך הם עשויים להקרין גם לאזורים אחרים, כגון הבטן או המפשעה. באופן טיפוסי – כאבים הנובעים מהכליות לא מושפעים משינויי תנוחה.
מהן הסיבות לכאבים בכליות?
הכליות מחוברות לשלפוחית השתן ולשופכנים (צינורות הנושאים את השתן מהכליה לשלפוחית), כך שבעיות בכל אחד מאיברים אלו עשויים לגרום לכאב כלייתי.
אבנים בכליות: אבנים בכליות נוצרות מהצטברות של מינרלים או תרכובות הנמצאות הגוף. הן עשויות להיות קטנות כמו גרגר חול או גדולות יותר מפנינה, כך שהן עשויות להתפנות מהגוף באופן עצמאי. עם זאת, אבנים גדולות יותר עלולות להיתקע בדרכי השתן ולמנוע את מעבר השתן בהן.
היצרות מוצא אגן הכליה: בדרך כלל מדובר בחסימה מולדת, המתרחשת בחיבור בין השופכן לכליה, ועלולה לגרום לכאבים המקרינים לבטן או למפשעה.
היצרות השופכן: השופכנים הם הצינורות המובילים את השתן מהכליות לשלפוחית השתן. ההיצרות עלולה לקרות באחד מהם או בשניהם, כך שהכאבים יכולים להיות בצד אחד בלבד, או בשני הצדדים.
דלקת הכליה ואגן הכליה (פיאלונפריטיס): דלקת זו מתפתחת כתוצאה מזיהום חיידקי שבמרבית המקרים מגיע אל הכליות ממערכת השתן. התסמינים כוללים חום, צמרמורות, כאבי גב או צד, ובחילות והקאות.
מחלת כליות פוליציסטית: מחלה תורשתית המתבטאת בהימצאות ציסטות (מעין שק מלא נוזל) בכליות. עם גדילת הציסטות, הכליות מתרחבות באופן שעשוי לפגוע בתפקוד שלהן.
פציעה או טראומה: פגיעות הנובעות מתאונות, טראומה קהה או עיסוק בספורט המערב מגע. כל אלו עלולים לגרום לנזק פיזי לכליות. נזק זה מתבטא לעיתים בהימצאות דם בשתן או סביב הכליות, וכן בדליפת שתן מהכליות.
סרטן הכליות: קרצינומה של תאי הכליה היא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בכליות. המחלה משפיעה בדרך כלל על מבוגרים בגילאי 60-70. התסמינים עשויים לכלול דם בשתן, כאבי צד והופעת גוש באזור המותניים.
מהם התסמינים הנפוצים של כאבים בכליות?
התסמינים מגוונים ומשתנים בהתאם לנסיבות. עם זאת, מומלץ להכיר את התסמינים הנפוצים ביותר של כאבים בכליות:
• כאב קבוע ו"עמום" באזור הגב
• כאב בצידי הגוף, מתחת לכלוב הצלעות או בבטן
• כאב חד וחמור המגיע בגלים
• כאב המתפשט לאזור המפשעה
פעמים רבות הכאבים מלווים בבחילות והקאות, במיוחד אם הם נגרמים בשל אבנים בכליות. חשוב ליידע את הרופא כאשר מבחינים בכאב שעלול לנבוע מכליה אחת או משתיהן.
כיצד מטפלים בכאבים כליות?
הטיפול בכאבים תלוי בסיבה להם. כך למשל, במקרה של כאבים בכליות כתוצאה מזיהום, הרופא עשוי לרשום טיפול באנטיביוטיקה. לעומת זאת, אם הכאבים נגרמים בשל אבנים בכליות, ייתכן שיהיה צורך בטיפול להסרתן.
אילו בדיקות עשויות לסייע בקביעת הגורם לכאבים?
יש מספר כלים שיכולים לעזור לזהות את סיבת הכאבים.
בדיקת שתן: במסגרתה נבדקת נוכחות של דם בשתן, נוכחות של תאי דם לבנים (המרמזת על זיהום בשתן), וכן נוכחות של חלבונים ומולקולות מסוימות שעלולה להעיד על הפרעות שונות בכליות.
בדיקות הדמיה: בדיקת אולטרסאונד ובדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת) מספקות שתיהן תמונות של המבנה הפיזי של הכליות ודרכי השתן. באמצעותן ניתן לזהות הימצאות של אבנים בכליות ולקבוע האם זרימת השתן מספקת.
מה עלי לעשות אם הכליות שלי כואבות?
במקרה של כאבים בכליות שאינם חולפים באופן ספונטני, מומלץ לפנות לרופא. במקרים קיצוניים וכתלות ברקע הרפואי, ייתכן כי יהיה צורך לפנות לחדר מיון (למשל, אם הכאב בלתי נשלט, או אם מתרחשת אצירת שתן).
לצד זאת, יש מספר דברים שניתן לעשות כדי להקל על אי הנוחות:
• שתיית מים מרובה מסייעת לפנות גורמים מזהמים מדרכי השתן. מומלץ להימנע ממשקאות המכילים קפאין ואלכוהול.
• חום מקומי עשוי להקל על הכאב. ניתן להניח כרית חימום על הגב, הבטן או בצידי הגוף.
• משככי כאבים ללא מרשם, כמו אקמול או נורופן, יכולים לעזור, במידה ואין רקע רפואי המונע את השימוש בהם (לדוגמה, במצבים של נזק לכליות או לכבד).
באילו מקרים של כאבים בכליות יש לפנות לרופא?
• חום או צמרמורת
• בחילות והקאות במידה שאינה מאפשרת אכילה או שתיה
• שתן בצבע חריג
• כאבים בעת הטלת השתן
• תכיפות ודחיפות במתן שתן
• הופעת חומר במרקם מוצק בשתן
• תחושת חולי או עייפות מתמשכת

כותב התוכן :פרופ' דוד ליפשיץ, מנהל היחידה לאורולוגיה זעיר-פולשנית, מרכז רפואי רבין, מרפאת אורומדיק. תל אביב