מניעת אבנים בכליות

האם ניתן למנוע אבנים בכליות?

אחד מכל עשרה אנשים יפתח אבנים בכליות- משקעי מינרלים הנוצרים בכליות וגורמים לכאבי תופת כשהם עוברים בדרכי השתן. מדובר במצב הגורם לסבל ניכר, אך אם לא די בכך, לעיתים החולים נאלצים להתמודד עמו יותר מפעם אחת. למעשה, שני שליש מאלו שפיתחו אבנים בכליות נמצאים בסיכון לחזרה שלהן.
אמנם אין דרך להבטיח שלא יווצרו אבנים בכליות, אך יש מספר צעדים שניתן לנקוט כדי להפחית את הסיכון לכך.
 

1. שתייה מרובה

אחת הדרכים הטובות ביותר להימנע מאבנים בכליות היא לשתות הרבה מים. שתיה מועטה מובילה לתפוקת שתן נמוכה ולשתן מרוכז יותר, מה שמעלה את הסיכוי לכך שמלחים ומינרלים בו יתגבשו לאבנים.
מומלץ להגדיל את צריכת הנוזלים לכ- 2-3 ליטרים ביום (לפחות 8 כוסות ביום), כתלות ברמת הפעילות הגופנית ובמידת ההזעה. המשקה המומלץ ביותר הוא מים, אך גם מיצי פירות הדר, כמו לימונדה או מיץ תפוזים אשר מכילים ציטראט, הוכחו כמסייעים במניעת אבנים בכליות.
ניתן לבחון את צריכת הנוזלים על פי צבע השתן: עליו להיות בצבע צהוב חיוור או שקוף. אם הוא כהה, מומלץ לשתות יותר מים.

2. הפחתת צריכת הנתרן

תזונה עשירה בנתרן מגדילה את הסיכוי לאבני סידן: יותר מדי נתרן בשתן מוביל להפרשה מוגברת של סידן בשתן, המשמש לבניית אבנים. לכן, מומחים ממליצים להגביל את צריכת הנתרן ללא יותר מ-2,300 מיליגרם ביום- כמות השווה לכפית מלח אחת.
כדי להפחית את צריכת הנתרן, מומלץ לקרוא בעיון את רשימת המרכיבים במזון ואת כמויות הנתרן בו. כמו כן, מוצרים עשירים בנתרן מסומנים במדבקה אדומה עם הכיתוב "נתרן בכמות גבוהה", כך שניתן לזהות אותם בקלות.
מזונות הידועים לשמצה בשל היותם עשירים בנתרן כוללים: מזון מעובד, כגון חטיפים, אבקות מרק, שימורי ירקות, תבלינים, ועוד. ניתן להחליף את המלח בעשבי תיבול טריים או תערובת תיבול דלת נתרן.

3. התאמת תוספי הסידן

מחקרים מסוימים הראו שתוספי סידן יכולים להשפיע לרעה, במיוחד אם הם נלקחים בנפרד מהארוחות. לפיכך מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי רמות הסידן הרצויות, ולהתאים את המינון ואת אופן הנטילה במידת הצורך.

4. צמצום אכילת חלבון מן החי

בשרים וחלבונים אחרים מהחי יכולים לעודד היווצרות של אבני חומצת שתן מכיוון שהם מכילים פורינים. הפחתת צריכת בשר יכולה להפחית את הסיכון לכך, במיוחד אם קיימת היסטוריה של אבנים בכליות. מזונות אלו כוללים בשר בקר, עוף, דג, ביצים ועוד.

5. הימנעות ממזונות עשירים באוקסלט

סוגים מסויימים של אבנים בכליות עשויים מאוקסלט (חומצה אוקסלית)- תרכובת טבעית הנמצאת במגוון מזונות. כשאוקסלט מופרש בשתן, הוא נקשר לסידן ויחד עמו יוצר אבני סידן-אוקסלט. לאנשים הנמצאים בסיכון לכך, כגון אלו שפיתחו אבנים בכליות בעברם, מומלץ להימנע ממזונות עשירים באוקסלט ובכללם: סלק, תרד, פירות יער, בטטה, סויה, אגוזים, שוקולד, תה וקולה.

6. ייעוץ תזונתי

אנשים בעלי נטייה לפתח אבנים בכליות, או כאלו שפיתחו את המחלה בעבר, עשויים להפיק תועלת רבה מייעוץ תזונתי מותאם אישית. דיאטנית המומחית בנושא יכולה לתמוך בתהליך התזונתי על ידי בניית תכנית טיפול פרטנית, המבוססת על מצבו הבריאותי של החולה וכן על סוג האבנים הספציפי שהוא נמצא בסיכון לו.

 

אם אתם חושדים שיש לכם אבנים בכליות או שאתם חשים כאבים בכליות, כדאי לפנות לרופא מומחה. 

מניעת אבנים בכליות. פרופ' דוד ליפשיץ
מניעת אבנים בכליות. פרופ' דוד ליפשיץ