- מערכת השתן כוללת את הצנרת התוך כליתית (גביעים ואגן הכליה) המתנקזים לשופכן שמתנקז לשלפוחית השתן. השתן מהשלפוחית יוצא דרך השופכה. הצנרת של מערכת השתן המכונה גם המערכת המאספת מצופה ברירית של תאים מסוג תאי מעבר (Transitional Cells).
- סרטן של רירית מערכת השתן מכונה Transitional Cell Cancer או בראשי תיבות TCC. יש להבדיל בין סוג זה לסרטן מגידולים של רקמת הכליה המכונים Renal Cell Carcinoma או RCC.
- מרבית (90-95%) הגידולים של המערכת המאספת מופיעים בשלפוחית השתן. גידולים מסוג TCC המופיעים בשופכן או בתוך הצנרת הכליתית מכונים Upper Tract TCC. בדומה לגידולי השלפוחית, אחד מגורמי הסיכון החשובים להופעת סוג זה של גידול הוא עישון.
- גידולי השופכן והצנרת הכליתית מתגלים לעיתים קרובות בעקבות אירוע של דם בשתן (נראה לעין או מיקרוסקופי) שבעקבותיו מבוצע בירור הכולל בדיקת דימות עם הזרקת חומר ניגוד- בד"כ בדיקת CT (טומוגרפיה ממוחשבת). גידולים בשופכן עלולים לחסום את הכליה ולגרום לנפיחות של הצנרת הכליתית, תופעה המכונה הידרונפרוזיס. לעיתים בדיקת שתן מיוחדת לתאים סרטניים (שתן לציטולוגיה) יכולה להצביע על נוכחות גידול.
- במקרה של חשד בבדיקת CT לגידול בשופכן או בצנרת הכליתית, יש צורך בד"כ בביצוע של אורטרוסקופיה אבחנתית. בפעולה זו נסקרת מערכת השתן באמצעות מכשור מבוסס סיבים אופטיים המוחדר לתוך הצנרת. כאשר נצפה גידול, נלקחת ביופסיה ובמידת הניתן הגידול נכרת ונצרב.
- בדומה לגידולים בכיס השתן, גידולי המערכת המאספת נחלקים לגידולים בדרגה נמוכה או גבוהה (low or high grade). ככלל, גידולים בדרגה הנמוכה לא חודרים לעומק ולעיתים רחוקות שולחים גרורות. לעומת זאת גידולים בדרגה הגבוהה עלולים לחדור לעומק ולשלוח גרורות. גידולים בכל דרגה נוטים לחזור הן במערכת המאספת והן בשלפוחית השתן.
- בגידולים בדרגה נמוכה ניתן לעיתים לכרות הגידול בשיטות אנדוסקופיות ולשמר את הכליה. בשל הנטייה של גידולים אלו לחזור יש צורך במעקב קפדני לאורך השנים שכולל שילוב של בדיקות דימות וביצוע אורטרוסקופיה אבחנתית.
- על מנת למנוע הישנות של גידולים ניתן לעיתים להשתמש בדומה לגידולי שלפוחית השתן בשטיפות של הצנרת הכליתית באמצעות חומרים כמותרפיים או בעלי פעילות על מערכת החיסון. החדרת החומר תחייב החדרת צנתר לתוך הכליה.
- במקרה ואובחן גידול בדרגה גבוהה (high grade), הטיפול המומלץ בד"כ הוא הוצאת השופכן והכליה בצד בו הופיע הגידול בניתוח המכונה נפרוארטרקטומיה. לעיתים מומלץ לתת טיפול כמותרפי משלים לפני או אחרי הניתוח.
- מאחר וגידולים מסוג Upper Tract TCC נדירים יחסית, המידע לגבי תוצאות הטיפולים השונים מוגבל יחסית וחשוב מאד לקיים דיון מקיף לגבי שיטת הטיפול המומלצת והמותאמת לכל מטופל.