מהי אורטרוסקופיה?
אורטרוסקופיה היא פרוצדורה רפואית שנועדה לטיפול באבנים בכליות ובדרכי השתן, והיא כרוכה במעבר של ״טלסקופ״ קטן, הנקרא אורטרוסקופ – צינור ארוך ודק שיש לו מצלמה בקצה אחד ועדשה זעירה עם אור בקצה השני. האורטרוסקופ מוחדר על ידי המנתח בהנחיה של מסך הוידאו דרך השופכה אל שלפוחית השתן ואז לשופכן (הצינור המחבר את שלפוחית השתן לכליות) עד לנקודה בה נמצאת האבן השופכנית. בשיטה דומה עם אורטרוסקופ גמיש ניתן גם להגיע לכליה ולטפל באבנים בגביעי הכליה. פעולה זו מכונה RIRS.
במרבית המקרים אורטרוסקופיה מיועדת לטיפול באבני כליה אולם היא גם משמשת להערכה ולטיפול בגורמים לחסימות בדרכי השתן או לדם בשתן כגון גידולי המערכת המאספת..
אם האבן קטנה, ניתן להוציא אותה עם סלסה ייעודית המוחדרת דרך האורטרוסקופ. במידה והאבן גדולה, או אם קוטר השופכן צר מדי, יהיה צורך בפרוק ואידוי האבן, דבר שנעשה בדרך כלל באמצעות סיב לייזר המוחדר דרך האורטרוסקופ . את פיסות האבן מרחיקים לאחר מכן באמצעות סלסלה . פירורים זעירים יפלטו באופן עצמוני
מעבר האורטרוסקופ עלול לגרום לבצקת בשופכן. לכן, ייתכן שיהיה צורך בתום הניתוח להשאיר באופן זמני צינורית דקה המכונה ׳סטנט׳ או תומכן בתוך השופכן, כדי להבטיח כי השתן יזרום ויתנקז היטב מהכליות ומערכת השתן. הסטנט גורם בהדרגה להרחבת השופכן ויאפשר פליטת פירורי אבן בקלות לאחר הוצאתו.
אורטרוסקופיה מבוצעת לרוב בהרדמה כללית, וההליך נמשך בדרך כלל כשעה.
בהתחשב במיקום, גודל האבן וממה עשויה האבן, הרופא קובע את אפשרות הטיפול הטובה ביותר באורטרוסקופיה עבור כל מטופל.
באיזה מצבים יש צורך באורטרוסקופיה?
לרוב נעשה שימוש באורטרוסקופיה במידה ולאדם יש אחד או יותר מהמצבים הבאים:
• אורטרוסקופיה טיפולית בד"כ לאבנים בדרכי השתן ולעיתים לגידולים או הצירויות
• אורטרוסקופיה אבחנתית לבירור תסמינים כגון דם בשתן
אבנים בכליות הן כשמן כן הן, אבנים דמויות חלוקי נחל העשויות ממינרלים ומלחים הנמצאים בשתן. הן נוצרות בכליה אך יכולות לנוע במורד השופכן ולהיתקע במקום אחר בדרכי השתן, שם יגרמו לכאבים והפרעות בניקוז התקין של השתן.
אורולוג, רופא המתמחה במחלות של דרכי השתן, עשוי להמליץ על אורטרוסקופיה כאשר עולה חשד לפוליפ (גידול או רקמה חריגה איפשהו בדרכי השתן של המטופל). במצב זה, הרופא יכול גם להשתמש בצינור המיוחד כדי להסיר את הפוליפ או לקחת פיסת רקמה (ביופסיה) לבדיקות מעבדה.
באיזה מצבים טיפול / בדיקת אורטרוסקופיה יעילה במיוחד?
אורטרוסקופיה היא כיום טיפול הבחירה למרבית האבנים הקטנות יחסית (מתחת ל-2 ס"מ) בדרכי השתן. בנוסף השימוש באורטרוסקופיה לגידולי מערכת השתן הופך נפוץ יותר בגידולים שהינם קטנים יחסית.
אורטרוסקופיה לא מומלצת :
• במטופלים עם אבנים גדולות בדרכי השתן – במהלך אורטרוסקופיה של אבן גדולה, מרסקים את האבן לחתיכות קטנות ומתבצעת הסרה של כל שברי האבן. כאשר האבן גדולה מאוד, ריסוק האבן עשוי להניב כל כך הרבה שברים עד כדי כך שהסרה מלאה הופכת ללא מעשית או בלתי אפשרית. בנוסף תידרשנה מספר פעולות עד שניתן להרחיק את כל האבנים. במקרים כאלה עדיף לבחור בניתוח מלעורי (PCNL).
• במצבים אנטומיים מיוחדים שלא מאפשרים הגעה לאבן – לדוגמא במטופלים שעברו כריתה של שלפוחית השתן ושיחזור.
כיצד מתכוננים לאורטרוסקופיה?
יש להתייעץ עם הרופא המטפל אם יש הוראות מיוחדות להכנה לאורטרוסקופיה. כל המטופלים נדרשים לתרבית שתן כדי לשלול זיהום בדרכי השתן. בנוסף ישנן בדיקות שגרה הנדרשות לקראת כל פעולה בהרדמה כולל בדיקות דם ובהתאם לגיל אק"ג וצילום חזה.
מה קורה במהלך אורטרוסקופיה?
אורטרוסקופיה מבוצעת לרוב בהרדמה כללית, וההליך נמשך בדרך כלל כשעה.
ברגע שהמטופל מורדם לחלוטין, האורולוג המנתח מחדיר את האורטרוסקופ דרך השופכה (הנתיב הטבעי דרכו עובר השתן החוצה). כל זמן הפעולה האורולוג מנווט את האורטרוסקופ בבקרה של מסך הווידאו וכן נעזר במכשיר רנטגן הקיים בחדר הניתוח. באמצעות האורטרוסקופ האורולוג יכול לסרוק הן את השופכן והן את הכליה במידת הצורך.
אבנים הנצפות בפעולה מרוסקות על ידי סיב הלייזר מסוג הולמיום. הלייזר מסוגל גם לפרק וגם לאבק (מלשון אבק) את האבן.
מה קורה לאחר אורטרוסקופיה?
בהתאם למועד שבוצעה הפעולה נקבע זמן השחרור. מנותחים בשעות אחר הצהריים משתחררים בד"כ למחרת בבוקר. אם הניתוח מבוצע בשעות הבוקר או הצהריים המוקדמים ניתן להשתחרר באותו היום. מאחר ויש פרק זמן של התאוששות לאחר ההרדמה, מומלץ לא לנהוג ישר אחרי הפעולה.
במשך הימים הראשונים לאחר ההליך, הרופא עשוי לרשום תרופה אנטיביוטית למניעה של זיהומים בדרכי השתן.
סימנים של זיהום כוללים חום, צמרמורות והחמרה בכאב. במידה ומופיע אחד מהתסמינים הללו, יש לפנות לרופא במיידי.
את הניתוח עצמו המבוצע דרך הנתיבים הטבעיים לא מרגישים בכלל. תחושות לא נעימות לאחר הניתוח הן בד"כ משניות לנוכחות הסטנט. מרבית המטופלים ידווחו על צורך תכוף יותר בהשתנה וצריבה במתן שתן ולעיתים כאב במותן בזמן ההשתנה. אפשר להקל על התחושות הלא נוחות באמצעות תרופות רגילות לכאבים וכן תרופות לטיפול בתסמיני שלפוחית וערמונית.
סיכונים של אורטרוסקופיה
הסיכונים של טיפול אורטרוסקופיה כוללים זיהום, דימום ולעיתים נדירות פגיעה בשופכן.
לעיתים (בין 10-15%) השופכן עם קוטר דק שלא מאשפר השלמת הפעולה. במצב כזה יש צורך בהחדרת סטנט שירחיב בהדרגה את השופכן ויש צורך לחזור על ההליך כעבור כשבועיים. במידה והונח סטנט במהלך הפרוצדורה, תיקבע פרוצדורה נוספת להסרת הסטנט והשלמת הטיפול.
סרטון הסבר על סטנטים בשופכן ואורטרוסקופיה.

כותב התוכן :פרופ' דוד ליפשיץ, מנהל היחידה לאורולוגיה זעיר-פולשנית, מרכז רפואי רבין, מרפאת אורומדיק. תל אביב